28.07.2019 Ogledov: 1292
NAGRADA NA MEDNARODNEM TEKMOVANJU NA BAVARSKEM

Od 23. do 25. julija 2019 je v bavarskem mestu Bamberg potekal zaključni del mednarodnega tekmovanja Nemci in njihovi vzhodni sosedje - Mi v Evropi (Die Deutschen und ihre östlichen Nachbarn - Wir in Europa). Vsaki dve leti ga organizira Ministrstvo za šolstvo nemške zvezne dežele Bavarska. Tema je vsakokrat drugačna, a vedno povezana s krovnim naslovom tekmovanja. Letošnja se je glasila Varšava - Visla - Vavel: Odkrij Poljsko! (Warschau - Weichsel - Wawel: Entdecke Polen!). Učenci z Bavarske in dežel EU v vzhodni in srednji Evropi so se podali na raziskovanje tako svetlih kot temnih plati zapletenih poljsko-nemških odnosov skozi tisočletno zgodovino, ob tem pa so iskali tudi povezave lastnega naroda z obema od njiju.

Tekmovanje je sestavljeno iz kviza znanja in ustvarjalnih prispevkov v kategorijah Umetnost, Glasba, Literatura, Iskanje sledi ter Dežela in ljudje. Prav samostojno raziskovanje in (po)ustvarjanje je najzanimivejši del tekmovanja, saj vsakemu udeležencu dopušča veliko svobode in ustvarjalnosti pri obravnavi teme.

Učenci Osnovne šole Cerkno so se ga pod mentorstvom učiteljice nemščine Anice Svetik udeležili skupaj s partnersko šolo iz kraja Prószków na jugu Poljske. Povezovalni naslov številnih skupnih prispevkov je bil "Poljska in Slovenija sta sestrični" (Polska/Polen und Slovenija/Slowenien sind Cousinen). V njem so učenci:

  • odkrivali podobnosti in (le) navidezne podobnosti med poljščino in slovenščino
  • spoznavali starodavno legendo o poljskem kralju Boleslavu - osojskem mutcu, ki živi v pesmi Antona Aškerca in jo omenja F. Bevk v svojem potopisu Rož, Podjuna, Zila; na to temo so tudi likovno ustvarjali
  • iskali sledi tragičnih dogodkov izpred dobrega stoletja, ko so na bojiščih 1. svetovne vojne v Galiciji umirali Slovenci, ob Soči pa Poljaki
  • sestavljali in reševali rebuse na temo svetovno znanih Poljakov
  • poustvarjali s Poljaki in Poljsko povezano glasbo (ljudske in duhovne pesmi, mazurke, poloneze, Chopinove skladbe)
  • spoznavali, ilustrirali, pantomimično odigrali in posneli poljske pregovore
  • po motivih poljske ljudske umetnosti poslikali obeske za ključe in škatlice za nakit
  • spoznali delo poljskega jezikoslovca Jana Ignacyja Niecislawa Baudouina de Courtenaya, ki je pred približno 150 leti raziskoval cerkljansko narečje
  • videli, kateri Cerkljani so trpeli ali umrli v koncentracijskem taborišču Auschwitz/Ošwiecim in se seznanili z dokumentacijo o tem, ki jo hrani Cerkljanski muzej
  • sodelovali v akciji poljskih učencev Solidarnost - Daj naprej! na temo sprejemanja beguncev
  • in drugo.

Kvaliteta prispevkov je prepričala tekmovalno žirijo na Bavarskem, da je OŠ Cerkno izbrala med 25 šol, ki so se uvrstile v drugi - zaključni del tekmovanja v Bambergu v Nemčiji. Tja so odpotovale Lara Filipič, Julia Mlakar in Isabela Florjančič iz 8. oz. 7. razreda. Šolo so zastopale zares uspešno, saj je tekmovalna komisija odločila, da našemu skupnemu slovensko-poljskemu partnerskemu projektu pripada 1. mesto v kategoriji Iskanje sledi (3. starostna skupina, šole iz tujine).

Vsem učencem, ki so preko celotnega šolskega leta skupaj ustvarjali projekt, iskrene čestitke, posebej seveda še trem učenkam, ki so šolo zastopale v Nemčiji.

Iskrena hvala tudi vsem zunanjim mentorjem in sodelavcem, ki so pomagali in svetovali učencem in tako pripomogli k skupnemu uspehu šole.

"Ekipa" z OŠ Cerkno ob slovesni podelitvi priznanj v Bambergu. Na sliki še prof. dr. Andreas Otto Weber, direktor ustanove Haus des Deutschen Ostens, in ga. Karin Vollkommer, predsednica društva podpornikov omenjene ustanove. Njihova pomoč in sponzorstvo udeležbo na tekmovanju omogočata tudi šolam iz tujine.

Bamberg je čudovito ohranjeno srednjeveško nemško mesto, ki ga skoraj ni prizadelo razdejanje 2. svetovne vojne. Organizatorji so poskrbeli, da so tekmovalci lahko spoznali nekaj njegovih lepot (od zgoraj navzdol: stari kamniti most in stavba nekdanje mestne hiše; Lara, Julia in Isabela pred barvitim baročno poslikanim pročeljem stare mestne hiše; del udeležencev tekmovanja v parku ob nekdanji škofijski rezidenci; pogled na strehe starih hiš v centru mesta).

Sredino dopoldne je bilo zapolnjeno s tekmovalnim delom programa: najprej postavitev razstave v mestni hiši v Bambergu (plakati, vezani na temo tekmovanja), nato nastop pred ostalimi udeleženci, mentorji in tekmovalno komisijo.

Bližal se je sredin večer in slavnostni zaključek tekmovanja. Priložnosti primerno elegantne so tudi obleke mladih tekmovalk.

Dobro razpoloženje na stopnišču mestne hiše v Bambergu, kjer si bodo častni gostje najprej ogledali razstavljene plakate in z udeleženci poklepetali o vsebini njihovih tekmovalnih prispevkov.

Dekleta iz Cerknega skupaj s fantoma, ki sta na tekmovanju zastopala osnovno šolo iz Primde na Češkem. S to šolo nas povezuje večletno prijateljstvo in sodelovanje v različnih projektih. Srečanje z njimi je bilo prisrčno in zabavno, saj sta znala poskrbeti za humor.

Prof. dr. Andreas Otto Weber v prijaznem razgovoru s skupino z OŠ Cerkno o vsebini našega projekta.

Slavnostni večer ob razglasitvi rezultatov tekmovanja in podelitvi priznanj. Častni gostje v prvi vrsti, tretji z desne župan Bamberga.

Slavnostni nagovor ge. Susanne Stewens, ki je gonilna sila tekmovanja.

Slavnostni nagovor ge. Anne Stolz, državne sekretarke na Ministrstvu za šolstvo zvezne dežele Bavarska.

Zahvala delovni skupini, ki z vso zavzetostjo pripravlja tekmovanje in skrbi, da vse organizacijske stvari tečejo brezhibno. V "vsakdanjem življenju" so to učitelji in drugi izobraževalni delavci na šolah širom Bavarske, ki jih druži iskreno navdušenje za stvar in iskreno prijateljstvo.

MI SMO EVROPA!

Trije dijaki - dve dekleti in fant (na sliki stojijo zadaj levo), ki so se nam zdeli in so tudi bili že povsem odrasli, so zastopali eno od poklicnih šol iz Regna na Bavarskem. K svojemu nastopu so povabili učence nenemških šol, zato se je ob zaključku slavnostnega večera z odra zaslišalo "Mi smo Evropa" v različnih jezikih, tudi v madžarščini, poljščini, slovenščini in češčini, skupna fotografija pa se je znašla tudi na spletni strani Ministrstva za šolstvo dežele Bavarske: https://www.km.bayern.de/schueler/meldung/6637/schueler-fuellen-die-europaeische-idee-mit-leben.html

(Foto: Bayerisches Staatsministerium für Unterricht und Kultus in mentorji s Češke in Slovenije)

 

 


12.09.2019 PEŠBUS V ČASU TEDNA MOBILNOSTI


11.09.2019 INTERESNE DEJAVNOSTI V šOLSKEM LETU 2019/2020


04.09.2019 ZADNJI TEDEN PRED POUKOM V POčITNIšKEM VARSTVU


02.09.2019 PRVOšOLCI PRVIč SKOZI šOLSKA VRATA


30.08.2019 ŠOLSKI URNIK 2019/2020 IN RODITELJSKI SESTANKI


20.08.2019 DOGODIVŠČINE MIŠK


18.08.2019 SPOMIN NA METULJČKOV POLET V VESOLJE


29.07.2019 KAJ VSE SO POČELE PIKAPOLONICE


28.07.2019 NAGRADA NA MEDNARODNEM TEKMOVANJU NA BAVARSKEM


17.07.2019 JEŽKI SKOZI LETO


17.07.2019 POČITNIŠKO VARSTVO


11.07.2019 POČITNIŠKO VARSTVO


08.07.2019 ZDRAVJE V VRTCU


01.07.2019 SEDMOšOLCI NA DOLENJSKEM


26.06.2019 POMAHALI šOLI V SLOVO IN HURA POčITNICE


25.06.2019 SKUPNO SLOVO IN OTVORITEV RAZSTAVE IZDELKOV


22.06.2019 BODOČI PRVOŠOLCI NA OBISKU V 1. RAZREDU


21.06.2019 KOLESARSKI IZPIT POD STREHO IN ZA NA CESTO


20.06.2019 KONČNI IZLET 6.A IN 6.B RAZREDA


19.06.2019 SAMOSTOJNA RAZSTAVA NIKE NOVAK